Rdeča vina

Kraški teran

Kraški teran je kakovostno, suho rdeče vino, pridelano iz trte refošk na Krasu. Značaj temu vinu daje rdeča kraška prst skupaj z milim podnebjem in soncem. Zaradi mineralnih snovi in aminokislin dobi značilno in enkratno temno rdečo barvo vijoličastega odtenka. Okus vinu daje visok odstotek mlečne kisline, ki nastane z biološkim razkisom.
Že v starih zapisih zasledimo, da je teran slovel že v rimskem času kot vino z zdravilnimi lastnostmi. To mu pripisujejo še danes.
Priporočajo ga za prebavo, prav tako pa je primeren za slabokrvne bolnike, seveda v zmernih količinah.
Kraškega terana se največ popije mladega, saj je izjemno sveže vino. Sladokusci si ga najraje privoščijo s pravim kraškim pršutom. Pri nas ga staramo v barik sodih, kar mu daje nežen okus po hrastovem lesu.

 Cabernet Sauvignon

Cabernet Sauvignon je najboljši predstavnik za staranje in se zelo pogosto izboljša v izvrstno vino, bolj kot katera koli druga sorta. Z leti njegova izrazita aroma črnega ribeza razvije cvetico v niansah cedre, vijolic, usnja ali cigar in postane znatno gladkejša.
Je najbolj pogosto sajena trta na svetu.
Jagode so majhne, okrogle s črno, tanko in zelo žilavo kožico, kar jim omogoča veliko odpornost proti boleznim ter pokvarljivosti zaradi jesenskih padavin. Te rastne karakteristike skupaj z njegovim ugajajočim okusom so Cabernet naredile enega najbolj popularnih vin v svetu.
Debela koža jagode daje vinu visoke tanine in zagotavlja oboje, strukturo in možnost staranja. Cabernet ima zelo definirano aromo, še posebej v staranih vinih. Se pa okusi med seboj razlikujejo glede na področja, kjer trta raste, glede na vinske tehnike, vremenskie razmere in starost.
Najboljše lege za proizvodnjo kvalitetnega Cabernet Sauvignona so zmerno tople, puste pokrajine, ki zagotavljajo dolgo rastno sezono na dobro propustni in ne preveč rodovitni zemlji.

Bela vina

Malvazija

Izvor Malvazije vsekakor iščemo na Peloponezu, ime pa izvira iz grškega mesta Monembasia, okrog katerega so se razširjali vinogradi. Od časa Rimljanov in Grkov dalje se je Malvazija razširila na celotno ozemlje Sredozemlja.
Grozd je srednje velik, s krilci,in valjast. Je zeleno rumene barve. Jagode so srednje debele, okroglaste ali elipsaste oblike in imajo tanko kožico.
Malvazija ima rada tla z dobro izpostavljenostjo soncu.
Vino je suho, zlato rumene barve z zelenkastimi odsevi, rahlo aromatično s sadnim priokusom, grenkim okusom, izredno prijetno za pitje. Polnost vina potencira bogastvo na mineralih, aminokislinah in glicerolu. Malvazija ima v povprečju 12 % alkohola in jo je najbolje servirati ohlajeno na 10-12 stopinj.

 Likerji

Uvrstili smo jih pod skupno blagovno znamko BANIČEVA VINA po domačem imenu naše kmetije. Napis smo oblikovali iz že stare letnice 1788, ki je izklesana na enem od naših portalov. V njeni likovni govorici prepoznamo rodnost kmetije že v tistih davnih časih.